Kenniscluster Arnhem
Het Kenniscluster is het nieuwe huis voor verschillende culturele en educatieve instellingen in
Arnhem. De samenballing van Bibliotheek, Erfgoedcentrum, Kunstbedrijf en Volksuniversiteit
maakt het tot één van de belangrijkste openbare gebouwen van de stad.
Een schakel
Het Kenniscluster vormt in volume en geleding een architectonische overgang tussen het historische en het naoorlogse stadsweefsel van Arnhem. Het gebouw ligt aan de verbinding tussen het Stationsgebied en het Kerkplein, de centrale stedelijke route in het stedenbouwkundig plan voor de Rijnboog te Arnhem. Het Kenniscluster met haar culturele en educatieve programma vormt een ankerpunt in deze publieke route en een aanjager voor toekomstige stadsontwikkeling.
De stedelijke route
Het Kenniscluster is ontworpen als de verlenging van de stedelijke route. Deze route doorkruist het gebouw vanaf maaiveld tot op het dak en in de kelder. De uitnodigende, beglaasde binnenstraat vertrekt vanaf het Bartokplein als een langgerekte, publieke galerij naar boven en verbindt onderweg alle functies van het gebouw. Alle entrees van de verschillende domeinen liggen aan deze galerij. De binnenstraat bestaat uit een stelsel van attractieve pleinen en publieke ruimten, waar de synergie tussen de verschillende instellingen tot uitdrukking komt. Dit zorgt voor een inspirerend en aangenaam verblijfs- en werkklimaat. Soms vormt de binnenstraat een expositieplein of foyer, soms een auditorium en soms een oplopende leeszaal met studieplekken. De articulering van de binnenstraat in de buitengevel en de programmering van de binnen gevel van de straat middels vitrines, lichtkranten, boekenkasten, lichtbakken etc. maken dat het Kenniscluster zijn publieke identiteit uitstraalt naar straat en stad.
Gevel & Identiteit
Ook de buitengevel van het Kenniscluster is er op gericht deze publieke identiteit uit te dragen. Hij is opgebouwd uit zandkleurige, verticale prefab betonelementen, die het gebouw als één geheel tonen aan de stad. De elementen zijn voorzien van reliëfs en rozetten, die de gevel textuur geven en middels hun analogie met het begrip kennis de betekenis van het gebouw als publieke voorziening vormgeven. De verticale lamellen doen enerzijds dienst als vaste zonwering en laten anderzijds het daglicht diep doordringen in het gebouw door de hoge, verticale ramen.
Een duurzaam gebouw
In het Kenniscluster zijn velerlei maatregelen genomen die het tot een duurzaam gebouw maken. De binnenstraat wordt ingezet als klimaat neutrale ventilatievoorziening, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke trek. Het dak is geheel uitgevoerd als groen dak, waardoor het bijdraagt aan koeling, een waterbuffer vormt en een aantrekkelijk stedelijk milieu biedt aan vogels en insecten. Tevens is het dak voorzien van zonnepanelen, waardoor het voorziet in een
substantieel deel van de energiebehoefte van het gebouw. Doordat tenslotte ook warmte- en koudeopslag plaatsvindt in de bodem, is het Kenniscluster één van de duurzaamste gebouwen in Arnhem.
Oplevering | 2013 |
Interieur | Merkx + Girod |
Opdrachtgever | Gemeente Arnhem |
Constructeur | Van de Laar bv, Advies- en ingenieursbureau voor |
Adviseur installaties | Ingenieursburo Linssen |
Bouwkunding aannemer | Bouwbedrijf Wessels Rijssen |